De één kan niet zonder, de ander vindt het tijdsverspilling. Toch begint vrijwel iedere impro-voorstelling met een warming up, meestal afgekort tot het frivole ‘wup’. Zinvol of loze traditie?
Archief voor juli 2015
10 improvisatietermen die je eens gezegd moet hebben
Beginnend improvisator en soms moeite om een gesprek daarover te volgen? Of ervaren speler met de behoefte om eens net iets deskundiger over te komen? Speciaal voor jullie 10 pareltjes uit het impro-jargon. Aanvullen mag! *Waarschuwing: korrel-zout-blog.*
De rol van de captain
Afgelopen theatersportweekend gaf ik een workshop over de rol van de captain in een theatersportwedstrijd. De reacties waren positief, dus daarom deel ik graag wat inzichten die we uit de workshop haalden. Aansluitend op de eerder gepubliceerde blogpost Stop met dat gerommel wil ik huidige en toekomstige captains wat handvatten geven om hun shows beter te maken.
Chicago, Del Close en “the game of the scene”
Naar aanleiding van mijn vorige blog, de Improvisatie Bibliotheek, werd ik gevraagd iets te schrijven over het verschil tussen de twee scholen waarop waar het moderne improvisatietheater is gestoeld: Keith Johnstone en “De Chicago-school”, de illustere improvisatiebeweging uit Chicago, waar Del Close als God wordt beschouwd zoals in theatersportend Nederland Keith Johnstone wordt aanbeden. Aangezien het merendeel van de lezers van improblog Keith Johnstone en zijn visies wel een beetje kennen, richt ik me vooral op Chicago.
Waarom ik graag beginners les blijf geven
Hoe graag ik ook werk met gevorderde spelers, ik blijf daarnaast als het even kan ook les geven aan beginnende improvisatoren. Drie redenen waarom.