Er wordt veel te weinig jabber gesproken in impro-voorstellingen. En dat is jammer, want het is voor meer dingen goed dan je misschien denkt. Daarom bij deze een oproep: jabber en brabbel er op los!
Toen ik net begon met improvisatie theater in 1991 werd er regelmatig geoefend met gibberisch oftewel jabber-games. De buitenlandse professor, Cluedo, enzovoort. In elke wedstrijd zaten wel één of twee jabber-games. In de loop van de jaren heb ik het gibberisch naar de achtergrond zien gaan tijdens voorstellingen. Spelers lijken er weerstand tegen te hebben. Zonde. Want ik denk dat geregeld gibberisch oefenen je alleen maar een betere impro speler maakt. Probeer eens met elkaar een gesprek te voeren in het gibberisch. Herhaal elkaars laatste jabber-zin en voeg er een nieuwe jabber-zin aan toe. Doe het een half uurtje, wees dan stil en voel de connectie met je medespeler. Ben je meer verbonden, zie je je medespeler anders dan voorheen? Bij mij zeker. Jabberen zorgde ervoor dat ik meer verbonden raakte met mijn medespelers, meer spel haalden uit wat ik zag bij mijn medespeler in plaats van in mijn eigen hoofd te zitten.
Ik moest hieraan denken toen ik een tijdje geleden per toeval op een youtube filmje een scene tussen twee spelers die alleen gibberisch jabber praatten. Gefascineerd keek ik ernaar. De inhoud begreep ik uiteraard niet, maar de verhouding tussen de spelers was heel duidelijk. Speler A probeerde speler B iets uit te leggen. Speler B onderbrak speler A regelmatig omdat hij kritisch was, tot grote wanhoop van speler A. Het was fantastisch. De spelers waren helemaal in het nu en het was ritmisch. Een belangrijk kenmerk van een goede scene wat mij betreft, goed theater is net als een goed muziekstuk.
Gibberisch bestaat al eeuwen en als je rondkijkt op internet rondstruint lees je de meerwaarde van gibberisch praten, jabberen of brabbelen.
Enkele voorbeelden:
De Israelische therapeut Alex Sternick geeft aan dat gibberisch praten stressverlagend is. Je gaat terug naar je kindertijd, je hoeft niet na te denken. ADHD kinderen hebben baat bij brabbeltaal, omdat ze er alles mee kunnen uitdrukken wat ze willen. Ze worden rustiger in hun hoofd. Gibberisch ofwel jibberisch is (blijkbaar) afgeleid van de verlichte Sufi Master, Jabbar. Door het spreken van Jibberisch werden vele van zijn leerlingen verlicht. De essentie van deze eenvoudige maar krachtige techniek is de release en expressie van geblokkeerde, onderdrukte energieën aan de ene kant, en anderzijds de mogelijkheid om dit te doen op een zeer ongebruikelijke manier. Het ondersteunt de deelnemers verder te gaan dan hun gebruikelijke grenzen en dagelijkse conditioneringen van uiten waardoor men een staat voorbij het denken kan ervaren.
Jabber het haalt je brein uit de comfortzone. En als je mind wordt stil gezet, word je creatiever. Je gaat meer spelen vanuit de leegte zonder voor opgezet plan. Daardoor kom je in gebieden waar je nooit zou komen als je talig zou blijven. Ideaal een impro-speler. Ook Keith Johnstone geeft aan in het boek “impro for storytellers” wat de meerwaarde is van gibberisch bij improvisatie. Spelers die vaker gibberisch praten, leren volgens hem de volgende dingen:
- Ze worden betere luisteraars.
- Ze worden minder bang voor de ruimte om hen heen en durven dus groter te spelen.
- Ze leren te interacteren en ontwikkelen verhalen non-verbaal.
- Resonantie en articulatie ontwikkelt zich beter.
Als Gibberisch zo goed is voor je ontwikkeling als speler, waarom wordt het dan zo weinig Gibberisch gesproken in Nederland Improland? Wat is de reden hiervoor? Vaak wordt er geklaagd over talking heads: we praten te veel op toneel en doen te weinig. Gibberisch praten voorkomt dit.
Probeer elke ochtend eens een kwartier te jabberen/gibberisch te praten bij het opstaan. Het is een fantastische energizer. Je lichaam begint vanzelf in beweging te komen. Ik durf te beweren dat het niveau van improviseren in Nederland wel met 200 % stijgt als iedereen voortaan gibberisch zou gaan praten 😉 Ik zeg: de komende twee maanden alleen gibberisch praten tijdens je impro voorstellingen! Kunnen we ook gelijk buitenlandse gasten uitnodigen om naar onze voorstelling te komen. Hebben de vluchtelingen ook een leuk avondje uit.